“MRC Zuid-Afrika verbindt zich met wereldwijde non-profit organisatie om antibioticaresistentie te bestrijden”

“De SA Medical Research Council en de Foundation for Innovative New Diagnostics (Find) zullen naar verwachting een Memorandum of Understanding over antibioticaresistentie ondertekenen. Dit in een poging de samenwerking in de strijd tegen ‘superbugs’ te stimuleren. Find is een wereldwijde non-profit organisatie die helpt bij het ontwikkelen van diagnostische tests voor armoedegerelateerde ziekten.

Wereldwijd sterven naar schatting 700.000 mensen jaarlijks aan antibiotica-resistente soorten bacteriële infecties. Wetenschappers vrezen dat indien beschikbare antibiotica niet verstandiger worden gebruikt en indien nieuwe antibiotica niet sneller worden ontwikkeld de wereld kan terugkeren naar het pre-antibioticum stadium. Dan zou een geïnfecteerde kras of insectenbeet dodelijk kunnen zijn. Hoewel er maar beperkt gegevens beschikbaar zijn over de situatie in Zuid-Afrika geeft deze informatie een grimmig beeld.

“Ongeveer tweederde van de tertiaire ziekenhuispatiënten met Klebsiella pneumoniae bloedbaaninfecties zijn resistent tegen eerstelijns-antibiotica. Ongeveer een derde van de ziekenhuispatiënten met bloedbaan Escherichia coli is resistent tegen antibiotica” aldus Marc Mendelson, specialist van de Universiteit van Kaapstad daarbij verwijzend naar gegevens verzameld door de National Institutes of Communicable Diseases (NICD). “Waar het op neerkomt, is dat er sprake is van een zeer hoge antibioticaresistentie is in SA”.

Bron: Medical Brief

Meer weten over AMR?

Volg een speciale cursus of masterclass over AMR!

Back


What is going on with AMR?
Stay tuned with remarkable global AMR news and developments!

Keep me informed